ВЗЕМАНЕ НА ПРОБА ОТ ЗЪРНО

 За правилно съхранение на зърната и семената от отделните зърнени култури е необходимо да се образуват партиди от еднородна по състав зърнена маса със сходни качества и свойства - физични, химични и биологични.
 Химичният състав, свойствата и качеството на отделните зърна, съставляващи зърнената маса, могат до варират в много големи граници.
Последователност на операциите:
  1. външно преглеждане качественото състояние на партидата и условията, при които тя се намира;
  2. разпределение на партидата на контролни единици;
  3. вземане от различни места от контролната единица неголеми мостри (извадки);
  4. преглеждането на мострите и смесването им за съставяне на изходна проба;
  5. отделяне на средна проба от изходната проба;
  6. оформяне на средна проба
Основни понятия: 
     Зърнена маса- понятието трябва да се разбира като техническо, приложимо за големи количества зърно от всеки ботанически вид, което се използва според нуждите за продоволствени, фуражни или технически цели.
     Партида зърно- определено количество еднородно зърно, предназначено за едновременно приемане, предаване, товарене , разтоварване или съхранение в складовете.За една партида се смята и зърното което е еднообразно, въпреки, че е доставено с различни превозни средства. Също така, ако качеството на зърното в едно от транспортните средства се различава от количеството в останалите, то това количество зърно се смята за отделна партида и се подлага на анализ.
     Контролна единица- определено количество зърно от отделна партида или част от нея, за анализ на качеството на която се взема средна проба.
     Извадка- това е малко количество зърно, взето от партидата или контролната единица при еднократно изваждане на сонда за съставянето на изходната проба.
Преди да се вземат извадки от дадена партида, се прави органолептична преценка  на партидата по отношение на показателите: миризма, блясък, мирис на зърното, примеси, влажност и т.н.
     Изходна проба- съвкупност от всички извадки, взети от една партида или контролна единица.
     Средна проба- Определена по маса част от изходната проба, определена за лабораторно изследване.
 Вземането на средна проба има решаващо значение за правилната преценка за съхранение на зърнената маса. Тя трябва да се вземе така, че да отразява напълно качеството на цялата партида или на контролната единица, от която е взета.