Зърнените култури се разглеждат по ботанически, производствени и хранителни характеристики.Разделят се на следните групи::
Зърнено- житни култури/ семейство Житни. Те са с главна съставна част нишесте / 60-80%/. Към тази група спадат: пшеница, ръж, ечемик, овес, царевица, сорго ,просо, ориз
Зърнено- житни култури/ семейство Житни. Те са с главна съставна част нишесте / 60-80%/. Към тази група спадат: пшеница, ръж, ечемик, овес, царевица, сорго ,просо, ориз
Зърнено- бобови култури/ семейство Бобови. Това са култури със значително съдържание на белтъчини/ около 30%/. Към тази група са: фасул, леща, бакла,грах, соя и др.
Маслодайни култури: Представляват събрана група от различни ботанически семена. Маслодайните семена се характеризират с голямо съдържание на мазнини от 20- 50%. Към тази група спадат: слънчоглед, соя, рапица, мак, памук, лен и др.
Качествената оценка на зърнената маса се извършва по показателите: цвят, блясък, дъх, вкус, влага , едрина, заразяемост от хамбарни вредители, съдържание на примеси и др.
Качествената оценка на зърнената маса се извършва по показателите: цвят, блясък, дъх, вкус, влага , едрина, заразяемост от хамбарни вредители, съдържание на примеси и др.